Vahram Haret PAPAZYAN

 

 

 1893 yılında doğdu. Bebek'te oturan bir gazete bayiinin oğlu olan Papazyan, her sabah Bebek'ten koşarak Babıali'ye gelir, oradan aldığı gazeteleri yine koşarak Bebek'e getirip babasının dükkanına bıraktıktan sonra oradan okul çantasını kaptığı gibi Bebek sırtlarındaki Robert Kolej'e koşardı.

Vahram Papazyan, İstanbul'un çeşitli semtlerinde şubeleri bulunan Ermeni Ardavast kulübünün üyesiydi. İlk başvurduğu yer de bu kulüp olmuştu. Kulüp yöneticileri bu işe sıcak bakmışlar ve onun Stockholm'e gidip gelmesini sağlayacak parayı bulmanın yollarını aramışlardı. Bunun için Arnavutköy'deki Rum Tiyatrosu'nda bir gece düzenlendi. Saray mensupları ve hatta saraylı hanımların da hazır bulundukları bu gösteride Türkçe olarak oynanan "Fedakar Gemici" piyesinde bizzat Vahram Papazyan da rol aldı. Bu geceden sağlanan para ve biriktirdiği cep harçlıklarıyla Vahram Papazyan'a Stockholm için gidiş-geliş bileti alındı.

Stadyum çevresindeki her ulusun bayrağını ve sporcuların formalarını görünce önemli eksiklerini fark ettiler: Bayrak ve milli forma...
Vahram, Olimpiyat Oyunları'na katılacak ülkelerin caddelere asılmış bayrakları arasında Türk bayrağının bulunmadığını görünce Büyükelçi Ahmet Bey'e durumu büyük bir üzüntü içinde anlattı; Türk bayrağı Stockholm caddelerine ve Olimpiyat Stadı'na çekilmediği takdirde yarışmalara katılmayacağını bildirdi. Büyükelçi Ahmet Bey derhal ilgili makamlara başvurarak iki saat içerisinde Türk bayrağının caddelere ve stadyuma çekilmesini sağladı.
Büyükelçimizin eşi de Vahram'a, kolej arkadaşlarından Kerim Kanok'un hediye ettiği, düz kırmızı fanilasının üzerine beyaz bir Ay-Yıldız dikti.
Vahram Papazyan, Ay-Yıldız'lı formasıyla 800 ve 1.500 m yarışlarına katıldı. 48 atletin katıldığı 800 m yarışmalarında altımcı seride, 45 atletin katıldığı 1.500 m elemelerinde yedinci seride koştu; iki yarışı da tamamlayamadı.

1922'den sonra ABD'ye giderek, oraya yerleşti. 1970 e kadar Türkiye'yi ziyaret etti.

Papazyan, 1954 yılında Amerika'dan yolladığı mektubunda Stockholm 1912 anılarını anlatırken, 1.500 m yarışını son metrelere kadar önde götürdüğünü ancak aşırı heyecandan bayıldığını bildirmiştir.

Vefat tarihi saptanamadı.

 

 

Vahram Papazyan Syokholm 1912 Olimpiyatlarında çıkış esnasında

 

Vahram PAPAZYAN 1912 Stokholm Olimpiyatlarında yarışma esnasında